Aikido

 ... z Japonske

O-sensei, Morihei Ueshiba,
ustanovitelj aikida.
Morihei Ueshiba je ustanovitelj veščine, ki se sedaj imenuje aikido. Samo ime je nastalo po drugi svetovni vojni in sovpada s temeljitim premislekom o naravi bojevanja in vojne, ki je zaposlovalo celotno Japonsko. Razvoj aikida je mnogovrsten, največji vpliv na Ueshibin razvoj je imel Takeda Sōkaku (Daito-ryu aiki-jujutsu), v religiozno filozofskem smislu pa Onisaburo Deguchi (Ōmoto-kyō). Še pred Morihejevo smrtjo je skrb za razvoj aikida prevzel njegov sin, Kisshomaru Ueshiba, ki je bil poglavitni člen za razvoj sistematizacije in organizacije aikida na Japonskem in po svetu. Pod Kisshomarinim vodstvom je bil zgrajen svetovni center aikida, Hombu dojo v Tokiju. Mnogo prvotnih učencev Moriheija Ueshibe je začelo z lastnimi organizacijami, ki so dejavne še danes. (Yoshinkan, Shodokan, Tendoryu, in druge) Kisshomara je nasledil njegov sin, Moriteru, ki je trenutni Doshu organizacije Aikikai. Mednarodno ta organizacija deluje preko IAF, International Aikido Federation, ki se spet deli v nacionalne zveze posameznih držav. Od novembra 2012 je polnopravna članica IAF tudi Aikikai zveza Slovenije, katere član je Aikido društvo Uruwashii.... v Evropo 


Christian Tissier shihan (desno)
in njegov učenec Wilko Vriesman 
Aikido društvo Uruwashii preko svojega trenerja sledi smernicam in metodiki treniranja, ki ima svoj izvor v najbolj karizmatični aikido figuri v Evropi, Christianu Tissier-ju. Tissier trenutno nosi naziv shihan in stopnjo 8.dan. Njegov aikido je dinamičen, hiter in precizen, pomembna pa je predvsem metodika učenja, ki se bistveno razlikuje od načina učenja aikida na Japonskem. Še korak dlje je pri razvijanju metodike učenja naredil Wilko Vriesman sensei, 6.dan, iz Nizozemske. Dolgoletni Tissier-jev učenec (uchi deshi) učinkovito prenaša svoje znanje na nove generacije aikidok na Nizozemskem, v Sloveniji, Dubaju, Romuniji, Grčiji ... poleg vseh ostalih nazivov je tudi tehnični direktor Aikikai zveze Slovenija.
Za vadbo aikida ni potrebno veliko. Priporočamo nošenje belega "kimono" oz. keiko-gi-ja. Na blazinah smo bosi, poskrbimo za ustrezno higieno, saj bomo neprestano v kontaktu s partnerjem. Aikido se tradicionalno trenira v doju, torej: "prostoru, kjer vadimo pot - "DO". Na žalost je lasten dojo bolj redkost kot pravilo, zato se aikido vadi v telovadnicah. Vendar vseeno ohranjamo do prostora, kjer vadimo in ga zarisujejo blazine, določen odnos, ki ga vsak vadeči sam izoblikuje skozi predloge trenerja.

V aikidu obstaja veliko pravil obnašanja, ki so bila bolj ali manj smiselno prenesena iz matične dežele, Japonske, marsikaj pa se je izgubilo v prevodu. Pri vadbi se uporabljajo japonski izrazi za tehnike in napade, na začetku in koncu treninga se poklonimo Moriheu Ueshibi v znak spoštovanja. Celoten trening poteka v tišini, trener pokaže vajo, razloži bistvene poudarke, nakar vadeči izvajajo vajo. Besede tukaj zelo malo povedo, zato je aikido najbolje preizkusiti. (najboljša je primerjava z nakupom avtomobila - če ne "probaš", nikoli ne veš, kaj boš kupil)

Aikido smeri Tissier je dinamičen in zelo estetski. Večino vaj je zanimivih tako za telo kot duha, cilj treninga se razlikuje od starosti vadečega. Vsi mladi in mladi po srcu boste na treningu dobro "prešvicali", vendar izzivi napredovanja v aikidu ležijo drugje. Aikido ponuja izziv za vsakogar ne glede na spol, starost in fizične dispozicije.